ファッション・デザイン・教養を実践的に学ぶ大学

教員紹介

中島 敬子

  • Nakajima Keiko

    総合教養

プロフィール

2001年 日本女子大学 家政学部食物学科食物学専攻 卒業。
2003年 日本女子大学大学院 家政学研究科食物・栄養学専攻 修了。
2015年 博士(学術)日本女子大学にて論文により学位取得。

【学 位】 博士(学術)

【業績(主要著作・論文・作品など)】

  • 論文
  • ”Characterisation of Maillard reaction products derived from LEKFD – A pentapeptide found in b-lactoglobulin sequence, glycated with glucose – by tandem mass spectrometry, molecular orbital calculations and gel filtration chromatography coupled with continuous photodiode array”
    Food Chemistry  145 892-902   2014年
  • 「ベトナムの2型糖尿病患者を対象としたCleistocalyx Operculatusの花芽抽出液の効能」
    日本家政学会誌   64(1) 3-9   2013年
  • ”Determination of furosine and fluorescence as markers of the Maillard reaction for the evaluation of meat products during the actual. cooking condition”
    Food Science and Technology Research   18(1) 67-76   2012年
  • ”Antioxidant/anti-inflammatory activities and total phenolic content of extracts obtained from plants grown in Vietnam”
    Journal of the Science of Food and Agriculture   56(2) 123-131   2010年
  • ”Association of Lifestyle Factors, Polymorphisms in Adiponectin, Perilipin and Hormone Sensitive Lipase, and Clinical Markers in Japanese Males”
    Journal of Nutritional Science and Vitaminology   56(2) 123-131   2010年
  • ” Protective and Anticataract Effects of the Aqueous Extract of Cleistocalyx operculatus Flower Buds on β-Cells of Streptozotocin-Diabetic Rats”
    Journal of Agricultural and Food Chemistry   58 4162-4168   2010年
  • ”Effects of Salt Concentration on the Reaction Rate of Glc with Amino Acids, Peptides, and Proteins.”
    Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry   73(11) 2379-2383   2009年
研究内容
  • 加工・調理過程により生成された食品中メイラード反応生成物の構造解析および反応機構の解明
所属学会

日本栄養・食糧学会、日本農芸化学会、日本分子生物学会、日本メイラード学会、日本栄養改善学会、日本家政学会

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